čtvrtek 14. února 2013

Vodící lišta nebo pracovní stůl?

Kotoučová pila Woodster DIVAR 55
Většina výrobců dodává pro přesné řezání jako příslušenství k pilám hliníkové profilované lišty, obvykle v délkách 750 a 1500 mm. Saně pily téhož výrobce jsou opatřeny zářezy, kterými se pila nasadí na podélné prolisované žebro profilu a vede se tak s přesností desetin milimetru. Lišta se po zaměření upevňuje k řezanému mateiálu párem truhlářských svěrek. U dlouhého řezu lze délku základní lišty prodlužovat nástavci spojenými na pero.


Přesné řezání s vodící lištou


Pro přesné řezy na pokos slouží úhlové vodící lišty, kde potřebný úhel lze nastavit podle stupnice jako u úhloměru na libovolnou stranu. Pro průmyslovou výrobu dlouhých přířezů kotoučovými pilami lze využít lištový systém, jímž se pila po naprogramování rychlosti a dráhy automaticky vtahuje do řezu a zpět tažným systémem s ozubeným hřebenem.
 
Kotoučová pila Woodster DIVAR 55
 
Ponorná pila WOODSTER DIVAR 55
 

Práce s pilou spojenou s pracovním stolem


Pro truhlářské práce slouží jednoduché nebo víceúčelové pracovní stoly, obvykle s rozkládacíma nohama pro snazší transport. Velikost pracovní kovové nebo dřevěné desky bývá 60x70 cm a výška 80 cm. Tu lze u některých stolů měnit změnou polohy noh, což je výhodné pro práci vkleče. K desce lze zespodu připevnit kotoučovou pilu, u některých stolů i přímočarou pilu a obvykle i horní frézku. Pro řezání musí mít stůl odklopný horní kryt nad kotoučem (někdy i průhledný z plexiskla), paralelní vodítko a úhlové vodítko s pravítkem. Připojovací kabel pily se zapojuje do zásuvky stolu, na němž se nachází též bezpečnostní spínač u té hrany stolu, kde při práci stojí obsluhující. Na stole lze přesněji a bezpečněji než s pilou v ruce dělat přířezy, dělit prkna, desky, lišty a hranoly. Pilový kotouč se nastaví pro kolmý nebo šikmý řez a k němu se přisouvá obrobek přiměřené velikosti a hmotnosti podle orýsování nebo podle vodítka. Pomocí stolové pily lze zhotovit různé spoje prken, např. pro obložení stěn a stropu. Párem na sebe kolmých řezů na doraz se vytvoří spoj na polodrážku. Čep spoje na drážku a čep lze též vyříznout snadno, avšak na drážku je lépe použít horní frézku. Tenká drážka spoje na vložené pero se prořízne za přesného vedení materiálu podle pravítka či lišty pilovým kotoučem potřebné šířky (do 3 mm) nebo, připustí-li to konstrukce pily, dvěma stejnými plochými kotouči upnutými společně na hřídel pily. V tom případě lze vyříznout drážku 2 + 2 = 4 mm širokou.
 
Stolová pila Scheppach HS 120 o
 
Stolová pila Scheppach HS 120 o

Žádné komentáře:

Okomentovat