úterý 7. května 2013

Nejčastější práce s řetězovými pilami

Řetězová pila Narex EPR 40-20
Řetězová pila je skvělý pomocník, pokud ovšem obsluha ví, jak se přístroj ve vysokých otáčkách může zachovat a dodržuje bezpečnostní předpisy. Neodborná manipulace může, stejně jako u jakéhokoliv dalšího motorového nářadí, vést k jeho poškození, zbytečné námaze obsluhy, nebo dokonce k závažným zraněním.

Řezání dřeva

Při řezání na zemi je nutno trám či kmen podložit, aby se ke konci řezu řetěz nedostal do styku se zemí. Kulatina se musí po stranách zapřít, aby se neodvalila. Pila se drží pevně oběma rukama napravo od těla, přívodní kabel směřuje dozadu. Spodním ozubem dorazu se pila zarazí v místě řezu do dřeva a pomalým výkyvem lišty směrem dolů (co nejblíže u pohonné jednotky) se řetěz zařezává. Při zpětném výkyvu se doraz uvolní a ozub se zatne do dřeva hlouběji.

Řezání na podpěře

Bezpečněji a pohodlněji lze krátit kmeny, kulatinu nebo trámy na dřevěné podpěře. Nasazení pily a řezání postupnými výkyvy lišty kolem ozubu dorazu ve dřevě jsou shodné s řezáním na zemi, námaha obsluhujícího, který stojí zpříma, je ovšem menší. Při odřezávání dlouhých kusů přesahujících podpěru pozor na možný pád odříznutého kusu na nohu nebo na kabel. Při řezání mezi podpěrami se dřevo nařízne do třetiny tloušťky, potom se otočí o 180° a shora se v rovině prvního zářezu dořízne, jinak by dřevo sevřelo běžící řetěz. Pro řezání většího kusu vně podpěry platí opačný postup. Přečnívající část se podřízne do 1/3 tloušťky a pak na stejném místě dořízne shora. Tím se vyloučí rozštípnutí kmenu a sevření lišty. Pro řezání na podpěře lze využít přídavný adaptér s výkyvným ramenem, k němuž se pila objímkou upevní a horní větev řetězu se zakryje hliníkovým krytem. V tom případě lze řezat jen jednou rukou, druhá přidržuje kulatinu, aby se nepootáčela. Některé adaptéry mají i stavitelný doraz délky odřezávaných kusů.
 
Řetězová pila Narex EPR 40-20
 
Řetězová pila Narex EPR 40-20

Porážení stromu

Je dovoleno porážet pouze stromy, jejichž kmen má menší průměr, než je délka lišty. K tomu jsou však vhodné jen řetězové pily s obloukovým držadlem vytaženým do boku. Nejprve se šikmým řezem a vodorovným řezem na straně, kam má kmen padnout, vyřízne do třetiny tloušťky stromu klín (směrový zářez). Potom se vede vodorovný hlavní řez z protilehlé strany přibližně o 4 cm výše nad vodorovnou hranu klínu. Asi desetina průměru kmenu musí zůstat nedoříznuta, neboť má funkci kloubového závěsu, který určí směr pádu. Dříve než strom ztratí stabilitu, pila se vyjme z řezu a obsluha ustoupí dozadu nebo do strany. Případné zaražení klínu do vodorovného řezu přivede strom k pádu na určené místo. Kácet a odvětvovat poražené stromy smí jen vyškolená obsluha vybavená předepsanými ochrannými pomůckami (helmou, rukavicemi, brýlemi a pevnou obuví). Při odvětvování se postupuje vždy jen dopředu od spodku ležícího kmenu k jeho špičce, aby bylo vidět, kam lze udělat další krok. Napružené větve mohou snadno šlehnout zpět, takže se musí řezat postupně kus po kuse.

Ořezávání větví na stromech

Při odvětvování na stromě se musí žebřík postavit tak, aby padající větev obsluhu neshodila. Tlustší větve se řežou nadvakrát. Napřed se větev podřízne zespodu co nejblíže u kmenu do jedné třetiny průměru. Potom se odřízne shora podle tloušťky větve o 5-10 cm dále od kmenu. Větev vlastní vahou otevírá řez a nehrozí sevření pily na dřevo.

Žádné komentáře:

Okomentovat