úterý 13. listopadu 2012

Základní práce s přímočarou pilou

Před použitím přímočaré pily


Přímočará (listová) pila Milwaukee JS 120 X

Přímočará pila Milwaukee FSPE 110 X - lehký a šikovný vystřihovací nástroj s výborným křivkovým řezem. Vhodné pro práci s rovným i vlnitým plechem.


Zkontroluje se stav přímočeré pily, neporušenost a dostatečná délka kabelu. Při vytažené zástrčce se upne zvolený list. Předtím, je-li to třeba, povolí se držák vodicí kladky a po upnutí listu (podle provedení šroubovákem nebo páčkou upínacího systému), se zatlačí kladka ke hřbetu listu a pevně dotáhne. Poloha saní se nastaví pro kolmý nebo šikmý řez. Aby se zabránilo poškození povrchu materiálu (zejména nábytkových laminovaných nebo dýhovaných desek), použije se list s opačně orientovanými zuby nebo vložka proti trhání a třepení. Při práci v místnosti se přímočará pila napojí k vysavači, který se uvede do chodu dříve než "přímočarka".
Řezaný materiál (obvykle deska nebo prkno) se upne tak, aby kmitající list měl na spodní straně materiálu dostatek prostoru. Velké desky se upevňují přímo na stůl a řežou se na jejich převislé části nebo v mezeře pracovních stolů typu Workmate.
Plocha, na jejíž čistotě záleží více, musí být obrácena směrem dolů. Čára řezu se proto vyznačuje na protilehlé straně desky. Tam k čistotě řezu přispěje vložka proti trhání.
I když s některými pilovými listy lze do měkčích a tenčích materiálů při vnitřním výřezu využít zápichu, jistější je ve vhodném místě provrtat díru (Ø 8-10 mm), z níž se řez vede.

1 komentář:

  1. Myslím si, že dost užitečné rady. S řezáním přímočarou pilou už nějaké zkušenosti mám. Zatím ale bohužel žádnou vlastní doma nemám. Vždy jsem si jednu půjčoval od známého. Dost ale uvažuji nad tím, že bych si nějakou pořídil. Myslím si, že v mé dílně by se pro ni určitě využití našlo.

    OdpovědětVymazat